30 Tahun PUNB Dalam Arena Keusahawanan!

Tanggal 17 Julai 2021 menjadi lakaran sejarah kewujudan PERBADANAN USAHAWAN NASIONAL BERHAD (PUNB) selama 30 tahun dalam arena keusahawanan dengan matlamat untuk meningkatkan penglibatan dan membangun usahawan serta perniagaan Bumiputera yang berkualiti agar mampu bersaing dan berdaya tahan baik di peringkat domestik mahupun antarabangsa.

Sejak penubuhan PUNB, lebih 13,000 usahawan Bumiputera telah dibantu dalam usaha mengembangkan perniagaan mereka melalui sokongan pembiayaan dan korporat yang ditawarkan. Pelbagai jenis industri dan perniagaan yang dahulunya kurang diceburi oleh Bumiputera, namun dengan usaha dan perancangan strategik yang dilaksanakan oleh PUNB, sedikit sebanyak membuka mata dan minda Bumiputera untuk meluaskan empayar perniagaan mereka ke bidang yang lebih dimonopoli oleh bukan Bumiputera.

Sehingga hari ini, sokongan dan perkhidmatan PUNB masih lagi relevan serta memainkan peranan penting dalam memastikan usahawan dan perniagaan Bumiputera berada di landasan yang betul. Penambahbaikan dalam pakej bantuan pembiayaan perniagaan sentiasa dilakukan agar PUNB dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik.

Bagi anda yang ingin mengetahui tentang perkhidmatan yang ditawarkan oleh PUNB, artikel ini boleh membantu anda dalam membuat pilihan terbaik untuk perniagaan.

Mari kita baca!

Pembiayaan Utama PUNB

PUNB menyediakan pembiayaan perniagaan untuk membangun dan memperkasa usahawan Bumiputera serta perniagaan mereka agar berdaya maju, berdaya saing dan berdaya tahan.

Pakej Pembiayaan PUNB merangkumi pembiayaan dari RM100 ribu sehingga RM10 juta. Jika perniagaan anda adalah milikan tunggal atau perkongsian, jumlah pembiayaan yang ditawarkan adalah terhad kepada maksimum sehingga RM300 ribu sahaja melainkan jika anda menjalankan perniagaan stesen minyak di mana anda boleh mendapatkan pembiayaan maksimum sehingga RM500 ribu.

Tempoh bagi pembiayaan ditawarkan adalah sehingga 7 tahun dengan kadar keuntungan dari 5-8% setahun (tertakluk kepada kegunaan pembiayaan yang diluluskan).

Antara syarat kelayakan bagi memohon pembiayaan bersama PUNB adalah perniagaan haruslah dimiliki atau dikuasai oleh Bumiputera, syarikat anda telah beroperasi sekurang-kurangnya 18 bulan dan ke atas serta memiliki rekod kewangan perniagaan yang terkini.

Pembiayaan yang ditawarkan oleh PUNB merangkumi ke semua jenis industri dan perniagaan kecuali perniagaan di bawah sektor perikanan, perladangan dan pertanian. Mengapa? Ini adalah kerana sektor ini sudah mempunyai entiti tersendiri yang mengawal, memantau dan menguruskannya. Walau bagaimanapun, jangan kecewa, PUNB tetap boleh membantu anda yang memerlukan bantuan pembiayaan sekiranya ingin mengeluarkan produk baharu hasil keluaran daripada ketiga-tiga sektor ini contohnya seperti produk sejuk beku, pembiayaan dari segi pembungkusan dan pemasaran produk, sewaan dan pembelian premis pemprosesan produk dan sebagainya bergantung kepada terma serta syarat yang telah ditetapkan.

Istimewanya pembiayaan PUNB, sekiranya permohonan diluluskan, anda akan mendapat rebat duti setem ke atas surat cara/dokumen pembiayaan, cagaran yang minimum selain rebat pembiayaan sekiranya anda adalah pembayar pembiayaan yang baik mengikut terma dan syarat ditetapkan.

Selain daripada pembiayaan, anda juga akan mendapat khidmat sokongan korporat merangkumi khidmat nasihat dan pemantauan perniagaan, promosi dan pemasaran di samping kursus dan latihan serta jaringan keusahawanan bagi memastikan kecemerlangan perniagaan yang mampan. Bimbingan dari PUNB akan memastikan anda mencapai matlamat yang diinginkan sepanjang menjalankan perniagaan. Pegawai-pegawai berkemahiran PUNB sentiasa bersedia untuk memberikan khidmat yang terbaik kepada para usahawan mengikut prosedur-prosedur yang telah ditetapkan.

Di samping itu juga, kursus dan latihan yang ditawarkan juga amat berguna bagi memantapkan lagi ilmu keusahawanan anda sebagai seorang usahawan baik dari aspek rohani mahupun jasmani. PUNB akan berusaha sedaya upaya membantu usahawan dan perniagaan Bumiputera yang memerlukan.

Sekiranya anda berjaya mendapat pembiayaan bersama PUNB, secara automatiknya anda adalah RAKAN USAHAWAN PUNB dan dapat menikmati kesemua khidmat yang ditawarkan oleh kami!

Inilah keunikan PUNB berbanding dengan agensi keusahawanan dan insititusi kewangan yang lain. Menarik bukan?

Skim Hartanah PUNB

Selain daripada pembiayaan utama, PUNB turut menawarkan khidmat sewaan premis perniagaan kepada usahawan dan perniagaan Bumiputera. Skim ini membuka peluang dan memudahkan usahawan Bumiputera yang berminat untuk menjalankan perniagaan mereka dengan kadar sewaan yang kompetitif.

PUNB memahami permasalahan usahawan khususnya Bumiputera yang terpaksa menyewa premis dengan harga sewaan yang tinggi selain kos penyelenggaraan yang menelan modal yang banyak. Semakin strategik lokasi perniagaan, maka lebih tinggi harga sewaan akan dikenakan walaupun lot tanah atau premis yang disewa tidak sebesar mana. Ini adalah lumrah. Jadi bagaimana PUNB boleh membantu?

Untuk pengetahuan, PUNB sendiri sudah memiliki premis perniagaan yang sedia untuk disewa oleh usahawan Bumiputera yang memerlukan di seluruh Negara. Lokasi premis perniagaan milik PUNB kebanyakannya terletak di lokasi utama dan strategik seperti di pusat bandar, lokasi tumpuan orang ramai dan kawasan pembangunan baharu. Premis perniagaan yang ditawarkan juga termasuklah lot-lot kedai komersial dan bangunan perindustrian kecil. Sewaan bersama PUNB dapat memastikan harga sewaan yang ditawarkan tidak ‘cekik darah’ selain PUNB juga amat terbuka untuk berunding sekiranya penyewa mempunyai sebarang permasalahan melibatkan sewaan.

PUNB juga turut mempertimbang untuk membuat pembelian premis perniagaan sedia ada yang disewa oleh usahawan bergantung kepada keperluan dan kesesuaian perniagaan yang sedang dijalankan di premis berkenaan.

Malah, di bawah Skim Hartanah PUNB juga, anda turut diberi peluang untuk memiliki permis perniagaan anda sendiri melalui sebuah inisiatif yang dikenali sebagai Rent-To-Own atau RTO. Apa itu RTO?

RTO adalah sebuah inisiatif yang diwujudkan bertujuan membantu usahawan Bumiputera yang sedang menyewa untuk membeli premis atau hartanah tersebut melalui khidmat PUNB. Secara ringkasnya, sekiranya anda ingin membeli premis perniagaan yang sudah dimiliki oleh PUNB, syarat utama adalah anda harus menyewa terlebih dahulu dengan PUNB untuk tempoh tiga tahun seperti yang telah ditetapkan di bawah syarat permohonan RTO selain daripada syarat kelayakan lain yang perlu dipenuhi.

Sekiranya anda berhasrat untuk memiliki premis perniagaan yang bukan milik PUNB pula, contohnya premis yang anda sedang sewa dengan syarat, perniagaan anda juga telah dan sedang beroperasi dalam tempoh tertentu di premis tersebut, PUNB akan membantu anda dengan membeli hartanah atau premis berkenaan daripada pemiliknya (sekiranya pemilik bersetuju untuk menjual). Ini bermakna, anda secara automatik akan menjadi penyewa premis PUNB. Selepas tamat tempoh syarat kelayakan permohonan RTO serta memenuhi syarat-syarat kelayakan yang lain, premis ini akan menjadi milik anda melalui urusan pembelian yang dijalankan samada anda boleh membeli secara tunai ataupun mempunyai jaminan pinjaman kewangan daripada mana-mana institusi kewangan yang sah.

Sewaan anda dalam tempoh tiga tahun bersama PUNB ini akan dianggap sebagai deposit bagi pembelian hartanah atau premis tersebut. Mudahkan bersama PUNB?

Inisiatif Antarabangsa – GLORY 25 PUNB

Selain menumpukan kepada sokongan dan pembangunan keusahawanan Bumiputera dalam Negara, PUNB juga turut memperkenalkan sebuah inisiatif yang membantu mempertingkat dan menaik taraf perniagaan Bumiputera agar lebih kompetitif dan mampu menembusi pasaran global.

Inisiatif GLORY 25 ini khusus kepada perniagaan Rakan Usahawan PUNB selain daripada status syarikat mereka adalah diperbadankan serta bersedia untuk berkembang ke peringkat antarabangsa. Inisiatif ini merupakan kerjasama strategik antara PUNB dengan agensi dan kementerian berkaitan dalam usaha menyediakan platform bagi memudahkan usahawan membawa perniagaan mereka ke luar Negara.

Sebagai usahawan, sudah tentu menjadi impian peribadi agar perniagaan diusahakan dikenali bukan sahaja dalam Malaysia, malah juga seluruh dunia. Jika produk luar boleh bertapak dalam Negara, mengapa tidak produk kita juga ke tempat mereka?

Program JUMPER PUNB

JUMPER? Apa tu? Pelompat ke?

Sebenarnya, JUMPER merupakan akronim daripada sebuah program latihan keusahawanan berkonsepkan latihan sangkut yang dirangka oleh PUNB iaitu Jom Jadi Perantis.

JUMPER adalah terbuka bagi graduan muda Bumiputera berusia 30 tahun dan ke bawah yang berminat untuk menceburkan diri dalam bidang keusahawanan serta ingin mempelajari tentang selok-belok perniagaan dengan bantuan daripada mentor (usahawan/syarikat yang dilantik oleh PUNB) untuk membimbing mereka.

Melalui JUMPER, perantis akan didedahkan dengan realiti sebenar dalam menguruskan sesebuah perniagaan selain kursus dan latihan lain yang ditawarkan oleh PUNB dalam tempoh 8 bulan penyertaan.

Menariknya, graduan bukan sahaja akan menerima elaun sara diri, malah layak untuk mendapatkan geran dan pembiayaan minimum bagi menjalankan perniagaan mereka sendiri. Erti kata lain, modal permulaan perniagaan anda disediakan. Bukan mudah nak dapatkan peluang seperti ini bukan?

Inilah PUNB!

Jadi anda tunggu apa lagi? Pintu kami sentiasa terbuka dan bersedia untuk anda yang benar-benar serius, mempunyai semangat dan fokus serta bercita-cita tinggi untuk mengembangkan perniagaan anda serta menjadi seorang usahawan yang cemerlang.

Sudah tentulah anda perlu memenuhi setiap terma dan syarat-syarat yang telah ditetapkan bagi setiap perkhidmatan yang ditawarkan di atas.

Bagi anda yang ingin mengetahui maklumat lanjut tentang kesemua perkhidmatan PUNB, anda boleh layari portal rasmi PUNB di www.punb.com.my atau anda boleh hubungi talian Khidmat Pelanggan kami di 1300 13 7862 serta e-mel ke customerservice@punb.com.my. Pegawai kami sedia untuk membantu!

Mulakan perjalanan kejayaan perniagaan anda bersama PUNB kerana KEJAYAAN ANDA, ASPIRASI KAMI!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *