HNH Construction & Services Sasar Platform Antarabangsa

HNH Construction & Services – Rakan Usahawan PUNB

Kecekalan dan ketabahan, kesabaran serta keyakinan adalah antara kunci kejayaan HNH Construction & Services Sdn Bhd, yang merupakan pengeluar dan pengedar alat pemadam kebakaran.

Syarikat yang terletak di Ayer Keroh, Melaka itu ditubuhkan pada 2014 oleh pengasasnya iaitu Mohd Nor bin Azmi. Seperti  perniagaan yang lain, HNH Construction & Services turut mengalami pelbagai dugaan dan cabaran sejak penubuhannya.

Pengasas HNH Construction & Services Sdn Bhd, Mohd Nor bin Azmi.

“Persaingan yang sengit dan modal pusingan terhad adalah antara cabaran yang dihadapi pada awalnya. Namun, dengan usaha, di samping sokongan dan bantuan pembiayaan daripada pihak seperti Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB), Alhamdulillah, syarikat berjalan dengan baik,” kata Mohd Nor.

Jelas Mohd Nor, sebelum produk dipasarkan, syarikat perlu mendapatkan kelulusan daripada Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia(SIRIM) dan menjalani beberapa siri ujian bagi memenuhi piawaian yang telah ditetapkan. Setelah enam tahun ditubuhkan, HNH telah berjaya mencapai peningkatan dari aspek kegiatan dan perkembangan perniagaannya.

Pada masa yang sama, syarikat juga berusaha memasarkan alat pemadam kebakaran kepada hampir 1,500 kontraktor bomba yang berdaftar dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) di seluruh Negara. 

Walaupun sudah maju jika dibandingkan sewaktu HNH Construction & Services mula ditubuhkan, syarikat masih perlu bersedia dalam menghadapi pelbagai cabaran semasa seperti perubahan harga dan persaingan yang semakin mencabar.

Selain sibuk dengan urusan perniagaan, Mohd Nor tidak pernah lokek untuk berkongsi ilmu pengetahuan berkaitan isu keselamatan bagi mereka yang memerlukan perhidmatannya.

“Kami cuba membantu sebaik mungkin melalui taklimat-taklimat yang diberikan selain bimbingan dan dorongan tentang kepentingan memiliki alat pemadam kebakaran bagi setiap kediaman sebagai langkah awal pencegahan sekiranya berlaku kebakaran di tempat masing-masing. Di samping itu, secara tidak langsung, ia memberi laluan kepada saya untuk  mempromosi produk keluaran syarikat di pasaran tempatan,” katanya.Antara salah satu alat pemadam api mudah alih –
9KG ABC Dry Powder

Untuk masa depan, HNH dalam proses mengeluarkan produk baharu iaitu pintu rintangan api yang dijangka akan dilancarkan pada penghujung tahun ini. Selain itu mereka berharap dapat meluaskan pasaran perniagaan ke peringkat antarabangsa memandangkan pembangunan industri komersial yang kian pesat membangun kini telah mewujudkan permintaan yang besar untuk alat dan fasiliti pemadam kebakaran. 

Oleh itu, HNH sangat optimis untuk menjadi antara tiga pengeluar alat pemadam kebakaran utama di Negara ini dalam tempoh lima tahun akan datang, sejajar dengan peningkatan kesedaran mengenai tahap keselamatan kebakaran.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *