Keusahawanan Sosial

Apakah yang dimaksudkan dengan keusahawanan? Keusahawanan adalah mengatur dan menjalankan perusahaan perniagaan untuk mendapatkan keuntungan. Bagaimana pula dengan keusahawanan sosial? Secara amnya, keusahawanan sosial merupakan satu bidang penting yang berperanan sebagai pemberi dana atau penggubal dasar perniagaan untuk menangani cabaran sosial.

Selain itu, keusahawanan sosial juga turut menjadi platform untuk memacu transformasi sosial dan mewujudkan masyarakat yang lebih seimbang bagi mencipta pelbagai peluang pekerjaan. Ini kerana keusahawanan sosial tidak mementingkan keuntungan tetapi ia merupakan keperluan masa kini dalam menangani masalah sosial.

Jika anda ingin melibatkan diri dalam keusahawanan sosial, anda perlu mempunyai matlamat yang jelas untuk dijadikan sebagai hala tuju bagi sesebuah perusahaan atau organisasi sosial yang anda jalankan. Oleh itu, anda perlu memiliki kriteria-kriteria berikut:

Idea
Sebagaimana yang kita tahu, fasa keusahawanan sosial merupakan satu pendekatan yang amat bersesuaian dengan keperluan perniagaan dunia masa kini. Oleh itu, kemampanan idea daripada usahawan adalah penting di mana idea perniagaan tersebut perlulah dikenal pasti terlebih dahulu sebelum ia direalisasikan berdasarkan keadaan sosial sekeliling.

Misi
Misi keusahawanan sosial adalah penting bagi menangani pengurusan institusi sektor sosial yang tidak bertanggungjawab dan tidak cekap. Oleh itu, usahawan harus memiliki minat yang tinggi dalam keusahawanan sosial agar sesuatu isu dapat diselesaikan sehingga misi tercapai.

Dana
Bagi melaksanakan matlamat sosial atau alam sekitar, kewangan yang kukuh adalah perkara penting dalam keusahawanan sosial. Ini kerana matlamat sosial alam sekitar yang dilaksanakan dapat menjana pendapatan dan dalam masa yang sama ia dapat meraih keuntungan.

Sebagai contoh, dengan adanya dana daripada organisasi bukan kerajaan (NGO), penglibatan dalam keusahawanan sosial boleh membantu mereka dengan cara tertentu dan mempertingkatkan taraf kehidupan bagi mereka yang kurang berkemampuan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *