Musim PKP… Lubuk Niaga

Pejam celik pejam celik, sudah empat bulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Sepanjang PKP juga, ramai yang hilang pekerjaan akibat daripada ekonomi yang merudum.

Namun, disebalik  musibah menimpa, ada yang bijak mengambil peluang untuk menjana pendapatan walaupun dalam jangka masa pendek ini. Jika perniagaan mendapat sambutan, sudah semestinya ia dapat menjadi lubuk ‘emas’ kepada anda dalam memastikan kelangsungan pendapatan untuk diri dan keluarga.

Perniagaan digital (e-dagang) merancakkan lagi persaingan di kalangan peniaga.

Kini terdapat pelbagai jenis perniagaan yang mudah dan senang diuruskan walaupun hanya dari rumah. Antaranya adalah makanan dan minuman di mana penghantaran boleh dilakukan sendiri atau boleh juga menggunakan perkhidmatan penghantar makanan berdaftar.

Ditambah pula dengan perubahan landskap perniagaan secara tradisional  ke digital (e-dagang) merancakkan lagi persaingan dikalangan peniaga sedia ada mahupun baharu bagi memastikan  perniagaan terus ‘hidup’. Antara perniagaan yang menjadi pilihan orang ramai di musim PKP ini adalah:

  • Makanan dan minuman
  • Topeng muka (sebagai agen penjual)
  • Servis penghantaran
  • Bekalan barang basah
  • Perkhidmatan membaiki peralatan elektrik
  • Cecair pembasmi kuman tangan(sebagai agen penjual)
Permintaan terhadap servis penghantaran yang semakin meningkat.

Dengan perniagaan e-dagang, para peniaga boleh mempromosi perniagaan mereka dan juga kemahiran yang dimiliki. Dalam perspektif lain, ia mampu membuka peluang kepada masyarakat untuk menjana pendapatan bagi meneruskan kelangsungan hidup. Gunakanlah peluang yang ada dengan bijak!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *