Gading Kencana Peneraju Tenaga Solar di Malaysia

GADING KENCANA SDN BHD – Rakan Usahawan PUNB

Bermula hanya sebagai kontraktor elektrik dan perunding pengurusan tenaga, Gading Kencana kini merupakan salah satu penyedia perkhidmatan untuk tenaga boleh diperbaharui utama di Malaysia. Mula ditubuhkan pada 1993 oleh pengasasnya, Dato’ Ir. Muhamad Guntor Mansor Tobeng, kini Gading Kencana telah memiliki dua ladang solar sendiri yang terletak di Ayer Keroh, Melaka dan Bidor, Perak.

Pada awal pembabitannya dalam bidang ini, Malaysia masih kurang pengetahuan tentang tenaga solar ini. Melihat kepada keperluan untuk memperkenalkan lagi penggunaan tenaga boleh diperbaharui ini, Gading Kencana mula menjalankan program-program makluman dan kesedaran kepada masyarakat terutama pihak berkaitan untuk membuka ‘jalan’ kepada penghasilan tenaga melalui sumber ini.

Malaysia bertuah kerana kedudukan geografinya di garisan Khatulistiwa, memberi kelebihan pendedahan kepada sinaran matahari dan kawasan sesuai untuk tadahan air. Tenaga matahari boleh digunakan untuk menghasilkan tenaga elektrik melalui enjin pemanasan dan panel solar fotovoltaik. Panel solar digunakan untuk menukar sinaran haba matahari kepada tenaga elektrik. Kaedah ini mampu menghasilkan voltan arus secara terus. Penggunaan sumber ini secara tidak langsung mengurangkan kebergantungan penghasilan tenaga elektrik daripada sumber tidak boleh diperbaharui seperti arang batu. Malah, tenaga solar dan tenaga angin tidak membebaskan karbon dioksida (CO2) dan gas rumah hijau lain yang menyumbang kepada perubahan iklim.

Transformasi perkhidmatan Gading Kencana bermula dari sistem solar lampu taman, jalanan,
off-grid, hibrid sehinggalah kini kepada ladang solar apabila semakin ramai yang mula menunjukkan minat dalam penggunaan tenaga ini termasuklah syarikat-syarikat swasta yang ingin mengurangkan perbelanjaan harian mereka terutama melibatkan penggunaan tenaga elektrik. “Kebanyakkan projek di bawah Gading Kencana memerlukan lesen dan pendaftaran yang sah daripada pihak berkaitan seperti Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia atau CIDB sebelum kami boleh meneruskan apa-apa projek. Walau bagaimanapun, ada juga projek lain yang tidak memerlukan perkara tersebut. Hal ini telah mendorong pihak kami untuk menubuhkan Gading Solar Sdn Bhd bagi memudahkan segala urusan dan perkhidmatan kami dijalankan secara terus kepada syarikat-syarikat swasta yang lain,” kata Dato’ Guntor.

Bagi perniagaan yang berteraskan alam semulajadi sebagai sumber utama, aspek pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar amat dititik beratkan sebelum ingin membina dua ladang solar seperti yang ada di lokasi pada hari ini. Pelbagai kajian serta rujukan telah dilakukan dan dicapai sebelum sesebuah ladang solar itu boleh dibina. “Mana-mana pembangunan tanah melebihi 20 hektar haruslah membuat Environmental Impact Assessment atau EIA mengikut peraturan yang telah ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar, jadi Gading Kencana mematuhi peraturan ini,” jelas Dato’ Guntor. Malah, kompleks yang dikenali sebagai Kompleks Solar Hijau ini juga menghasilkan net zero carbon memandangkan keseluruhan tenaga operasi menggunakan sumber tenaga dari matahari.

Selain itu juga, Gading Kencana turut membuat kajian sosial di mana pihak syarikat bertemu dengan penduduk tempatan untuk mendapatkan maklum balas dan kesan sekiranya terdapat sebuah ladang solar dibina di kawasan mereka terutama terhadap kelangsungan hidup, tanaman dan ternakan sekiranya ada. Ini adalah bagi memastikan matlamat Gading Kencana dalam usaha untuk mempergiatkan tenaga solar ini tidak memudaratkan sebaliknya mampu membantu masyarakat dalam meningkatkan lagi taraf hidup mereka. 

Kini, ladang solar itu telah menjadi antara sumber tarikan bagi industri pelancongan pendidikan terutama di Melaka apabila banyak pihak menjadikannya sebagai sumber kajian dan rujukan selain sebagai pusat latihan bagi institusi pendidikan yang berkaitan. “Kompleks ini telah mewujudkan impak berganda kerana ia bukan sahaja sebagai pusat penghasilan tenaga solar sahaja, tetapi juga boleh dimanfaatkan bagi pembangunan intelek komuniti,” tambah Dato’ Guntor.

Aspek keselamatan memainkan peranan amat penting kepada mana-mana individu yang melangkah masuk ke kawasan ladang solar. “Peraturan keselamatan amat ketat terutama kepada pekerja, jadi dengan kerjasama dari pihak Jabatan Penyelamat dan Bomba Malaysia, kami menyediakan latihan berkala agar keselamatan dan kesihatan terpelihara,” ujar beliau.

Malah, Gading Kencana juga turut memberi keutamaan peluang pekerjaan kepada tenaga kerja tempatan terutama lepasan graduan agar golongan ini memperoleh pengalaman bekerja dan mampu meningkatkan kemahiran diri agar mampu menyumbang kepada pembangunan industri pada masa hadapan.

Dalam mendekati masyarakat untuk memperkenalkan perkhidmatan tenaga solar ini pasti ada cabaran tersendiri. Stigma pemikiran masyarakat berkenaan penggunaan tenaga solar ini selalunya hanyalah untuk mereka yang berkemampuan sahaja. “Masyarakat sukar untuk menerima maklumat baharu sekiranya perkara itu bukan kebiasaan dan kefahaman mereka. Jadi, kami di Gading Kencana menggunakan langkah pendekatan ‘masyarakat mendekati masyarakat’ di mana kami mengadakan program SuriaKU,” ujar Dato’ Guntor. SuriaKU merupakan sebuah projek kerjasama antara Gading Kencana bersama Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) dalam usaha membantu golongan kurang berkemampuan.

Dalam mendekati masyarakat untuk memperkenalkan perkhidmatan tenaga solar ini pasti ada cabaran tersendiri. Stigma pemikiran masyarakat berkenaan penggunaan tenaga solar ini selalunya hanyalah untuk mereka yang berkemampuan sahaja. “Masyarakat sukar untuk menerima maklumat baharu sekiranya perkara itu bukan kebiasaan dan kefahaman mereka. Jadi, kami di Gading Kencana menggunakan langkah pendekatan ‘masyarakat mendekati masyarakat’ di mana kami mengadakan program SuriaKU,” ujar Dato’ Guntor. SuriaKU merupakan sebuah projek kerjasama antara Gading Kencana bersama Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) dalam usaha membantu golongan kurang berkemampuan.

Melalui SuriaKU, setiap rumah terpilih akan dipasang dengan sistem panel solar dan penghasilan tenaga ini akan dijual kepada syarikat elektrik berkaitan. Separuh daripada pendapatan diperolehi akan diberikan kepada pemilik rumah manakala selebihnya adalah kepada pengurusan sistem panel solar itu. Ini secara tidak langsung, dapat memberi pendedahan tentang penggunaan tenaga solar kepada masyarakat setempat yang lain apabila melihatkan kepada manfaat yang diterima oleh pemilik rumah yang memiliki sistem ini. Kini, lebih dari 400 buah rumah telah mengguna pakai sistem ini sejak ia mula dilaksanakan pada 2015.

Inisiatif ini tidak hanya terhad dipasang di kawasan perumahan sahaja, malah sebaliknya diperluaskan hingga ke pusat ibadat seperti masjid secara wakaf. Masjid-masjid di daerah Johor merupakan negeri pertama yang menerima manfaat ini. “Banyak masjid sudah dipasang dengan sistem solar ini antaranya Masjid Bandar Baru UDA, Masjid Kampung Dato’ Sulaiman Menteri dan Surau Taman Sri Tebrau. Masyarakat akan lebih cenderung untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang sesuatu perkara sekiranya mereka dengar sendiri dari pihak yang mereka percaya. Justeru, ini memudahkan kami untuk memberi lebih pendedahan tentang kebaikan penggunaan sistem solar,” tambah Dato’ Guntor.

Tidak terhenti setakat itu, Gading Kencana turut merancang untuk merakyatkan penggunaan sistem solar ini untuk membebaskan golongan seperti asnaf daripada kemiskinan. Ini kerana matlamat Gading Kencana bukan sahaja untuk meraih keuntungan dan meningkatkan kuantiti penggunaan tenaga ini semata-mata tetapi juga untuk membantu meningkatkan taraf hidup masyarakat sekeliling dengan memperkenalkan strategi yang sama seperti SuriaKU selain menawarkan pekerjaan bersesuaian agar golongan ini dapat meraih pendapatan dan mampu mengubah corak kehidupan mereka.

Dengan pelbagai barisan penghargaan dan anugerah yang telah diterima atas perkhidmatan cemerlang, Gading Kencana terus maju ke hadapan dengan membekalkan tenaga ke rantau Asia seperti Indonesia, Kemboja dan Jepun.

Setiap usahawan dan perniagaan ada rahsia tersendiri untuk kekal relevan dan bertahan, begitu juga Dato’ Guntor. “Dalam apa jua perniagaan, usahawan itu perlulah mempunyai sifat ingin berubah dan harus ikut peredaran masa serta teknologi. Ia sukar dilaksanakan namun perlu dilakukan agar perniagaan juga mampu berkembang,” akhiri beliau.

2 Ulasan

 1. Bagaimana mahu menjadi sub gading kencana?

  Adakah boleh di tawarkan keoada gading kencana sekiranya ada kawasan yang bersesuaian untuk lakukam project solar farm?

  Adakah mana2 pegawai yang bokeh dihubungi?

  1. Hi Muhamad Al Hafiz,

   Terima kasih kerana melayari Usahawan Nasional Webzine serta maklum balas yang telah diberikan.
   Layari juga artikel-artikel lain dan kongsikan bersama kenalan anda!

   Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di talian 1300 13 7862.

   Terima kasih.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *