Ana Muslim Bantu ‘Hilangkan Lelah’ Ibu Bapa

Ana Muslim Sdn Bhd – Rakan Usahawan PUNB

Bagi ibu bapa, mendidik dan melayan anak-anak yang sedang membesar adalah suatu cabaran yang hebat. Mana tidaknya, banyak keletah dan kerenah si anak yang buat ibu bapa pening kepala jadinya sehingga ada kalanya kesabaran menipis apabila berdepan dengan mereka.

Apa kata anda perkenalkan bahan bacaan Siri Akhlak Ana Muslim kepada mereka? Siri bacaan yang ringkas dan mudah difahami ini dikatakan dapat membantu ibu bapa membimbing dan menangani cabaran dalam mengasuh anak-anak.

Bantu Komunikasi Dengan Si Kecil

Menurut Pengasas Ana Muslim, Othman Mohamed dan isteri, Saadah Taib, siri bacaan Ana Muslim ini boleh membantu komunikasi antara ibu bapa dengan si manja melalui penggunaan ‘bahasa kasih’ yang digunakan oleh watak Mama, Anas dan Anis dalam siri ini. Malah, buku ini juga turut memuatkan doa-doa harian di bahagian ‘Mari Kita Baca’.

“Ibu bapa boleh mengadakan sesi soal jawab di slot perbincangan pada halaman ‘Tahukah Adik-Adik?’. Anak-anak juga boleh menguatkan kosa kata mereka dalam 3 bahasa yang berbeza di halaman terakhir buku ini melalui segmen ‘Kamus Cilik’,” katanya.

Sedikit latar belakang tentang ‘kelahiran’ Ana Muslim, bacaan islamik ini mula diterbitkan sebaik sahaja Othman dan Saadah menamatkan pengajian di Amerika Syarikat dengan sasaran pembaca adalah kanak-kanak berumur antara 9 hingga 13 tahun.

Majalah ini telah diperkenalkan kepada umum pada 1998 dengan slogan ‘Membentuk Peribadi Mulia’ namun ia telah diterbitkan semula pada 2003 oleh Blue-T Communications Sdn Bhd, sebuah syarikat penerbitan yang dimajukan oleh pasangan ini. Sambutan baik yang diterima telah mencetuskan idea bagi menerbitkan 2 buah lagi majalah iaitu Majalah Sayang Muslim dan Adik Muslim.

Menjelang 2008, Blue-T Communications telah menubuhkan Ana Muslim Distributors Sdn Bhd bagi menambah produk-produk baharu Ana Muslim. Penambahan ini telah menjadikan jenama Ana Muslim semakin dikenali dan diminati. Menyedari kepentingan pengukuhan jenama, Blue-T Communications akhirnya mengambil keputusan untuk bergerak atas nama Ana Muslim dan akhirnya menukarkan nama Ana Muslim Distributors Sdn Bhd kepada Ana Muslim Sdn Bhd. Kesemua tugas penerbitan dan pemasaran diuruskan di bawah syarikat ini.

PUNB Yang Pertama ‘Hulur Tangan’

Pada 2012, PUNB telah menyalurkan pembiayaan perniagaan kepada Ana Muslim Sdn Bhd sebagai sokongan dan dorongan bagi usaha dan kejayaan mereka mengembangkan perniagaan sehingga hari ini. Pembiayaan ini amat membantu syarikat terutama dari segi kawalan selia unjuran kewangan dan merancang produk serta pasaran baharu.

“Dalam usaha meningkatkan daya saing, kami perlu bertindak dengan lebih proaktif dan bersinergi. Kami perlu mengambil langkah yang lebih berani dan kreatif dalam mempromosi dan memasarkan produk,” jelasnya lagi. Kini, produk dan barangan Ana Muslim boleh didapati di lebih 300 buah kedai buku di seluruh Negara. Antaranya termasuklah MPH, Popular, Times, Borders, Tesco, Aeon, 7-Eleven, Mynews.com dan Mesra PETRONAS. Malah, produk keluaran syarikat ini juga telah dipasarkan di negara-negara jiran termasuklah Singapura, Brunei dan Indonesia.

Othman bersama tenaga kerja Ana Muslim Sdn Bhd

Ana Muslim Melakar Kejayaan

Dalam usaha menjadi sebuah syarikat gergasi dunia penerbitan di peringkat global, aspek kualiti sesebuah produk tidak pernah diketepikan. Bahkan, Ana Muslim terus unggul dan sentiasa berada di barisan hadapan. Ini dapat dibuktikan apabila anugerah demi anugerah diterima sebagai pengiktirafan terhadap produk yang dikeluarkan.

Antara pengiktirafan yang diterima adalah Anugerah Buku Negara: Anugerah Novel Kanak-Kanak Terbaik menerusi Novel Ana Solehah (2012), Anugerah Sastera Perdana (2012) menerusi Novel Lukisan Lisa Untuk Ibu hasil penulisan Que Lyana Shuhaimi dan Anugerah Buku Negara: Anugerah Novel Remaja Terbaik (2013) menerusi Siri Anna Aisya. Ana Muslim juga terus melakar kejayaan apabila komik Sweet Ana Solehah 13 telah dinobatkan sebagai pemenang Komik Terbaik 2019, Anugerah Buku Negara.

Antara anugerah yang diterima oleh Ana Muslim Sdn Bhd

Bermula sebagai sebuah syarikat kecil milik Bumiputera, Ana Muslim terus berusaha berdiri sama gah dengan syarikat penerbitan gergasi yang lain. Berbekalkan tekad dan azam yang tinggi serta berpaksikan visi dan misi yang nyata, Ana Muslim terus menjadi syarikat usahawan Bumiputera Melayu Muslim yang menerajui penjenamaan produk kanak-kanak Muslim terbaik di persada dunia.

Semoga Siri Akhlak Anak Muslim ini mampu mencorak peribadi mulia seorang anak muslim.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *