Golongan Wanita Patut Menyertai Perniagaan Digital

KUALA LUMPUR: Golongan wanita digalakkan merebut peluang menceburi perniagaan digital melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) yang telah disediakan oleh kerajaan. Usaha kerajaan ini bertujuan supaya golongan wanita mempunyai pendapatan sendiri.

Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas Wanita di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil dalam kempen ‘YouCanDuit’ anjuran MDEC menyatakan bahawa perniagaan digital adalah platform terbaik bagi golongan wanita untuk menjana pendapatan. Hasrat beliau juga agar perniagaan digital dikembangkan kepada seluruh rakyat Malaysia, tidak terhad kepada golongan elit sahaja. Demikian kerana pada masa ini platform digital telah memainkan peranan yang penting bagi masyarakat dan negara.

Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil menyebut bahawa program ‘YouCanDuit’ telah menerima sambutan yang amat memberangsangkan, terutamanya e-Usahawan dan e-Rezeki.

“Mengikut data yang diterima, golongan wanita amat berminat dengan program seperti ini,” katanya selepas melancarkan ‘YouCanDuit’ peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Istana Budaya.

Buat siri terakhir dalam seminar ‘YouCanDuit’ 2017, seminar akan diadakan dalam bentuk persembahan muzikal dengan penglibatan artis-artis tempatan seperti Fattah Amin, Sifu Jamal, Nabil Ahmad, Fizo Omar, dan Datuk Rosyam Nor yang merupakan artis yang telah berjaya dalam program ini. Persembahan muzikal keusahawanan seumpama ini adalah yang pertama di Malaysia.

Sumber: astroawani 21 Jan 2018

http://www.astroawani.com/berita-bisnes/youcanduit-wanita-diseru-rebut-peluang-ekonomi-digital-tingkat-pendapatan-166240

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *