KENAPA MENJADI…USAHAWAN? #sekadarperingatan

Kenapa memilih menjadi seorang usahawan ATAU memulakan perniagaan sendiri ATAU menjadi bos sendiri?

Usahawan adalah sebuah gaya hidup di mana seseorang itu mengawal sendiri segala aspek kerjaya dan kehidupan peribadinya selain berani mengambil dan menanggung setiap risiko daripada keputusan yang dibuat.

Bergelar usahawan mempunyai cabaran dan ‘pengembaraan’ tersendiri berbanding mereka yang hanya bekerja dengan menerima gaji harian, mingguan mahupun bulanan. Perjalanan inilah yang menjadikan seseorang itu teruja untuk ceburi bidang perniagaan ini.

Cuba anda bayangkan, berada dalam sebuah kereta tetapi anda tidak dapat mengawal langsung kenderaan tersebut? Tidakkah pada suatu masa nanti anda akan mula berasa bosan dan stres apabila tidak mampu mengawalnya sendiri?

INILAH personaliti seorang USAHAWAN! Beliau ingin ‘take matters in their own hands’ dan menjadi pengemudi.

Seorang USAHAWAN adalah:

Pencipta

Pembangun; dan

Pereka cipta…

dalam kehidupannya, secara tidak langsung menjadi sumber keperluan kepada masyarakat dengan menyediakan penyelesaian kepada setiap masalah dihadapi selain mampu menjana peluang pekerjaan dan pendapatan serta mampu memberi motivasi bagi mereka yang turut ingin berjaya.

Tidak dinafikan, perjalanan seorang usahawan kadang kala ada naik dan turunnya. Itu adalah asam garam kehidupan bagi sesiapa sahaja.

Akan tetapi, situasi dan cabaran inilah yang menjadikan usahawan itu menjadi lebih kuat baik secara mental mahupun fizikal serta bersemangat untuk hadapi segala halangan dalam kerjaya dan kehidupan.

Tiada buku ataupun formula spesifik yang boleh dijadikan panduan dan petunjuk dalam bergelar usahawan. Bak kata pepatah, pengalaman adalah guru terbaik dalam kehidupan.

Aspek paling penting sebagai usahawan adalah belajar untuk tahu apa yang tiada, fikirkan penyelesaian sehabis mungkin setiap situasi dan mencipta atau mengeluarkan sesuatu produk atau perkhidmatan yang lebih baik dari sebelumnya.

#mindsetkeusahawanan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *