Merancang Strategi Perniagaan Tahun Baharu

Merancang strategi perniagaan Tahun Baru adalah cara terbaik untuk menetapkan sasaran untuk tahun yang akan datang dan meletakkan perniagaan anda pada satu tahap yang lebih baik. Berikut adalah beberapa langkah dan pertimbangan untuk membantu anda membangunkan strategi perniagaan Tahun Baru yang mantap, di antaranya:

• Imbas kejayaan pada tahun sebelumnya 
Semak prestasi perniagaan anda sepanjang tahun lalu. Kenal pasti apa yang berfungsi dengan baik, apa yang tidak, dan pelajaran yang dipelajari.  Analisis aspek utama operasi, prestasi kewangan, maklum balas pelanggan dan trend pasaran.

• Tetapkan matlamat dan objektif yang jelas 
Tentukan Specific, Measurable, Attainable, Applicable dan Time- bound (SMART) untuk tahun yang akan datang. Selaraskan matlamat anda dengan misi dan visi perniagaan anda secara keseluruhan. 

• Fahami trend pasaran
Ketahui tentang trend industri, perubahan dalam tingkah laku pengguna dan teknologi terkini. Pertimbangkan bagaimana faktor luaran mungkin memberi kesan kepada perniagaan anda dan sesuaikan strategi anda dengan sewajarnya. 

• Nilai dan sesuaikan produk/perkhidmatan anda 
Adakah terdapat peluang untuk penambahbaikan atau pengembangan? Pertimbangkan untuk memperkenalkan tawaran baru atau memperhalusi tawaran sedia ada berdasarkan maklum balas pelanggan dan permintaan pasaran. 

• Semak dan selaraskan strategi pemasaran anda 
Nilai keberkesanan strategi pemasaran semasa anda. Ketahui saluran apa yang berfungsi dengan baik dan di mana penambahbaikan boleh dibuat. Bangunkan pelan pemasaran yang merangkumi gabungan strategi dalam talian dan luar talian dengan mengambil kira platform media sosial, pemasaran kandungan, kempen e-mel dan pengiklanan tradisional. 

• Mengoptimumkan operasi
Selaraskan proses dalaman untuk meningkatkan kecekapan dan pengurangan kos. Labur dalam teknologi yang dapat meningkatkan produktiviti dan mengautomasikan tugasan berulang. 

 • Pembangunan dan penglibatan pekerja 
Menilai kemahiran dan keupayaan pasukan anda. Kenal pasti bidang latihan dan pembangunan profesional. Pupuk budaya tempat kerja yang positif untuk meningkatkan kepuasan pekerja.

• Rancang kewangan    
Buat belanjawan yang sejajar dengan matlamat perniagaan anda. Semak harga dan pertimbangkan pelarasan berdasarkan keadaan pasaran dan nilai yang anda berikan. 

• Tingkatkan pengalaman pelanggan 
Kumpulkan maklum balas daripada pelanggan dan gunakannya untuk meningkatkan pengalaman pelanggan. Laksanakan strategi untuk membina kesetiaan dan kepuasan pelanggan.

• Pengurusan risiko 
Kenal pasti potensi risiko kepada perniagaan anda. Sentiasa maklumkan tentang perubahan undang- undang dan peraturan yang mungkin menjejaskan industri anda. 

• Integrasi teknologi 
Nilai bagaimana teknologi baru dapat memberi manfaat kepada perniagaan anda. Ini mungkin termasuk mengguna pakai perisian baru, menaik taraf infrastruktur atau menggabungkan inovasi dalam produk/perkhidmatan anda.  

• Kelestarian dan tanggungjawab sosial korporat (CSR) 
Pertimbangkan untuk mengintegrasikan amalan kelestarian dan inisiatif CSR ke dalam strategi perniagaan anda. Ini dapat meningkatkan imej jenama anda dan menarik minat pengguna.

• Semak strategi perniagaan
Luangkan masa untuk menyemak strategi perniagaan anda. Bersedia untuk menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran yang tidak menentu. 

• Pelan komunikasi 
Bangunkan pelan komunikasi untuk memastikan pihak berkepentingan dimaklumkan mengenai strategi, perubahan dan pencapaian perniagaan anda. 

Anda perlu tahu bahawa fleksibiliti adalah kunci dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran yang tidak menentu untuk berjaya. Sentiasa menilai semula strategi anda sepanjang tahun dan lakukan pelarasan mengikut keperluan.

2 Ulasan

 1. Saya amat berminat dengan perkhidmatan PUNB yang disediakan untuk para usahawan yang ingin menaik araf perniagaan mereka ke arah yang lebih cemerlang.

  Saya berharap jugak dapat menjadi sebahagian dari team usahawan PUNB untuk menjayakan perniagaan bakeri Saya.

  Untuk makluman tuan, perniagaan bakeri Saya semakin mendapat permintaan yang tinggi di kalangan pelanggan. Jadi Saya amat memerlukan bantuan kewangan dari pihak PUNB untuk berpindah ke ruang premis yang lebih luas dan membeli tambahan mesin peralatan.

  Besarlah harapan Saya sekiranya dapat menerima bantuan perniagaan yang disediakan oleh pihak PUNB.
  Terima kasih.

  1. Hi Syafiqah,

   Terima kasih kerana melayari Usahawan Nasional Webzine serta maklum balas yang telah diberikan.
   Layari juga artikel-artikel lain dan kongsikan bersama kenalan anda!

   Jika terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut berkenaan pembiayaan PUNB, anda boleh hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di talian 1300 13 7862.

   Terima kasih.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *